Van lijdend naar leidend!

Enigszins vereerd dat ik een stukje mag schrijven voor de nieuwsbrief van APM, begin ik mijn relaas. Zou ik dan daadwerkelijk PR materiaal zijn, was mijn basale eerste gedachte? Voor de minder gemotiveerde lezer kan ik kort door de bocht zijn, JA! Voor de gemiddelde re-integratie­klant wil ik vanzelfsprekend het hele verhaal vertellen. 

Het verschil in zelfvertrouwen van voor mijn traject en daarna, is dermate groot dat het bijna ongeloofwaardig is als ik zelf niet het leidend voorwerp zou zijn. Voor mijn traject letterlijk lijdend, nu zelfredzaam. Concreet bedoel ik daarmee dat ik begon met een uitkering en een fiets en nu weer in het midden van mijn carrière zit met een BMW als vervoermiddel. (Die BMW is geen maatstaf maar voor mij wel een positief bevestigende  indicatie.)
Na tig sollicitaties zonder een arbeidscontract als uitkomst was de maat bij mij vol. Er moest iets grondig veranderen, omdat ik geen antwoord meer had op de 101 vragen die in mijn hoofd speelden. Wat vind ik nou echt leuk om te doen? Waar ben ik goed in? Hoe kom ik volgende maand rond? Welke organisatie ziet mijn talent? Wat is mijn talent nou eigenlijk? Al die vragen zijn bij mij gaan spelen nadat ik een aantal tegenslagen te verwerken kreeg, die ik in eerste instantie aan mijzelf verweet. Dat gemis aan zelfvertrouwen zorgde voor een neerwaartse spiraal. Het mag duidelijk zijn dat een onzekere verkoper niet veel omzet draait. Het draaide uit op omzet van de overheid en ik op de bank, dagelijks surfend naar de volgende vacature op Monsterboard.
Gelukkig was daar de mogelijkheid om een re-integratietraject te volgen. Met de nodige scepsis ben ik langs een aantal bureaus gegaan, je moet er je ziel en zaligheid aan vertellen!? De oprechtheid en openheid van zaken in een eerste gesprek waren doorslaggevend in mijn keuze voor APM. Dat mijn eerste indruk de juiste was bleek ook snel gedurende het traject. Op een gedoseerde manier werd mij een spiegel voorgehouden die soms confronterend was, maar vooral verhelderend door inzicht in mijn persoonlijkheid. Soms moeten kwaliteiten bevestigd worden om deze met gepast zelfvertrouwen naar boven te halen. Met rechte rug kan ik nu stellen dat ik een grote toegevoegde waarde ben op commercieel en organisatorisch vlak voor veel organisaties.  

Ik kijk terug op een mindere periode in mijn leven waarin APM het positieve keerpunt voor mij personifieert. Nu ervaar ik het als een handvat voor de rest van mijn werkende loopbaan. 

 

R.B., een (oud-)kandidaat 

 

brug